Radionica za život

Radionica organiziranja za mame. Dobro ste pročitali. Zapela mi za oko na fejsbuku, glupavi event koji mi digne tlak brzinom svjetlosti. Pa sad... Ne smeta meni što je netko napravio biznis i našao svoju nišu, mame koje žele biti organiziranije, ali mi smeta da živim u društvu u kojem se ionako zaposlenim ženama ili nabijaju kompleksi jer su zaposlene, ili naplaćuju savjeti kako da svoje poslove - bolje organiziraju. 

Ja sam fan organizacije. Nema savjeta, metode, aplikacije koju nisam isprobala, u potpunosti svjesna da je organiziranje nešto čime se, uglavnom, zabavljaju žene. Ali odmah da vam kažem da bi svaka metoda koja u naslovu sadrži riječ "žene" i koja je namijenjena isključivo ženama, od mene dobila samo glasno BU i visoko podignut srednji prst. 

Event kaže kako će polaznice radionice naučiti kako planirati svoje obveze - roditeljske, kućanske i ostale (ovo ostale je vjerojatno onaj nezgodan dio života zvan posao ili karijera), kako izaći na kraj s hrpama igračaka, kako organizirati kuhanje i kupovinu špeceraja, kako organizirati pranje i peglanje, kako namoliti druge članove obitelji da pomognu, u čemu mame najčešće griješe (!) i kako stvoriti vrijeme za sebe. 

Nisam mama, ali ovo zadnje znam i bez radionice: odjebite peglanje. Ili zajebite preuzimanje svega na sebe. Napravite radionicu za muškarce: kako ne biti seksistički šupak i preuzeti na sebe polovicu obiteljskih obveza. 
Organiziranje, škole, izvannastavne aktivnosti, balet, violina, tečaj japanskog i tenis, špeceraj, kuhanje, pranje i čišćenje, kako živjeti održivo, eko i u skladu s prirodom bez glutena, s dovoljno vitamina i sve bez da koji put tresneš dijete po guzici... Žene. Ide vam odlično. Samo sam vam to htjela reći. Ne treba vam radionica. Ne treba vam titula nadčovjeka i superžene. Ne trebate se razapeti da bi vas netko podržao u fejsbuk grupi punoj toksičnih i isfrustriranih ljudi. Ok ste. Ide vam. 

Ide vam bolje nego ikome prije vas. Do ovog trenutka u povijesti bili ste dobar roditelj ako bi vam bar neko dijete preživjelo. Nije me briga što kaže radionica. Vaše potrebe nisu zadnje. One idu puno prije čišćenja i pranja, daleko prije pravljenja kruha za Dane kruha u školi, puno prije spremanja silnih igračaka o koje se spotičete po stanu. Šutnite ih u kut. Sjednite. Dišite. Ne dajte da vas spuštaju. Ne dajte da vam natrpaju na leđa više nego što je ljudski normalno ponijeti, više nego što je humano od vas tražiti. Dobre ste. Ne fali vam ništa. Život nije utrka ni natjecanje u izvrsnosti. Ne treba vam radionica. Ko ih jebe. 

Primjedbe

  1. hahahahaha znam, znam, znaaaaaaaaaaam, iskače mi po internetu stalno ta radionica! e, ovaj post ću šerat mamama na mom blogu, nadam se da ti je to okej. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad si mama, onda si izbezumljena i hvataš se za svaku slamku spasa pa tako te radionice nekako čak i imaju smisla. Ali slažem se sa svime što si rekla.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi