Pošto revolucija?

Ni tekstilne radnice koje su 1897. protestirale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća, ni sama Clara Zetkin, na čiji je prijedlog na prvoj međunarodnoj konferenciji žena u organizaciji Socijalističke internacionale 1910. godine i ustanovljen Međunarodni dan žena, nije mogla naslutiti da će točno 110 godina nakon što je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći svoja prava, ta borba donijeti ženama blagodati poput 10 % popusta za kupnju epilatora.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su početak Oktobarske revolucije, nakon koje se Osmi mart koristio za obilježavanje herojstva radnica. U tim mračnim vremenima šminka, na veliku žalost svih radnica, nije bila snižena 20%. S vremenom, praznik je izgubio svoju ideološku osnovu, bez da su žene dobile išta osim cvijeća, kao da je Osmi mart Valentinovo ili Majčin dan. Kakva revolucija, počastite se novom perilicom, prikladno povoljnije.

Nemate pravo na jednako plaćen rad pa će vaše mirovine biti manje.
Diskriminirat ćemo vas ako niste majke prebrojavanjem vaših plodnih, neiskorištenih maternica.
Dopustit ćemo da vas se mlati, ubija, siluje i omalovažava na svaki mogući i nemogući način.
U najboljem slučaju, upregnut ćemo vas da radite bez plaće, u ime ljubavi i glorificirane žrtve.
Kakva revolucija, kakvi marševi, ta zašto, super vam je.

Marie Purdie

Zaboravili smo povijest. Danas osmomartovske čestitke ne slave revoluciju ni marševe. Skoro svaka čestitka hvali marljive žene koje nisu samo kućanice, već požrtvovne supruge, psiholozi i vodoinstalateri. Koje nisu samo poslovne žene, već i neurokirurzi, majke, supruge i modeli. Na 8. mart čini se da je svaka žena bar jednom u životu orala njivu savršeno našminkana, istovremeno dojeći i diktirajući nešto svom osobnom brokeru dok joj se između sisa klati dvoje djece i slušalica za mobitel.
Čini se, ali nisu i ne moraju. Ne moraju biti ni supruge, majke, domaćice. Ne moraju biti uspješne pravnice, liječnice ili poslovne žene. Ne moraju uopće biti uspješne, kad smo već kod toga. Ne moraju biti našminkane, depilirane, vitke i lijepe. Ne moraju “plaćati” svoje postojanje savršenim izgledom, inteligencijom ni tom legendarnom požrtvovnošću. Žene ne moraju biti izvanredne da bi imale prava.

Poanta revolucije, poanta Osmog marta nije da cvijećem i popustom na parfeme čestitamo fantastičnim multitaskericama, već da kažemo da žene imaju jednako pravo biti inertne, blentave, luzerice, brkate i debele. Jednako pravo, za istu plaću!  

Primjedbe

Popularni postovi