Rođendanski

Danas mi je rođendan, pune 34 godine imam. Kupila sam jutros kuhinjske ručnike s jednorozima, vesele me nove papuče s mašnom i otiskom šapa. Razočarana mi majka, vjerojatno. Trebala sam, valjda, već imati karijeru, brak i djecu, osjećati se zrelo i odraslo i nositi sako. Biti ispeglana i sva na crtu. 
Nisam. Nikad od mene crta. Ja sam nakupina zavijutaka i onog što je moj brat kao beba nazivao "zgužve", ne da me se popeglati, koliko god da se trudite. Ne ide, probala ja. Osjećam li da mi je 34? Pa ne znam. Kako se osjeća čovjek s 34, 28 i 16? Može li se osjetiti broj uopće? Ja nikad nisam mogla. Neki možda mogu. A možda samo lažu da mogu. Nevjernik sam. Na više frontova. 
I došla sam vam samo reći: nemojte. Nemojte da vam nametnu crtu. Da vam uvale peglu u ruke. Da vas pretvore u broj. Ukalupe. Strpaju u ladicu. Makar su neke ladice jako lijepe i fine, red je da u njih uđete sami, ako baš želite, kad to želite, i da ih nikad ne zatvorite do kraja. Da uđe malo svjetla. Da znate da možete van. S 59 ili 73. Nebitno. 
Nemojte. Nemojte da vam kažu da ste prestari i preneozbiljni i predjetinjasti. Jer što je odraslost nego vrijeme u kojem si konačno možete priuštiti da budete dijete. S točno onakvim igračkama kakve želite. Bez da vas tjeraju na spavanje. Bez da vas ucjenjuju špinatom i mrkvom. Odraslost je samo mogućnost da sami diktirate pravila igre. Nemojte da vam oduzmu igru. 

Primjedbe

  1. Sretan ti rođendan! Ostani i dalje nepopeglana :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Želim ti sretan, ma najsretniji rođendan!!! I potpuno se slažem s tobom da je odraslost vrijeme kada si mozes priustiti biti sve sto si zelio i zelis bez ikakvih zabrana i ogranicenja. Ja bar tako zivim, a vidim da nisam jedina. Ko hebe ocekivanja drugih. Zivis jedan zivot i nikome nisi nista duzna, osim sebi. Živjela ti meni sto godina ☺

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi