Najuspješnija kurva

Pratim par velikih izdavača na fejsu. Nekad imaju live stream i njihovi pisci predstavljaju svoje nove knjige. Ne gledam nikad, iskreno. Ali mi se jednom desilo da sam slučajno kliknula na live komentare. Neka žena predstavlja svoju knjigu. Komentari stravični. 

Književni kritičari? Ne. Ljudi kojima se ne sviđa njezin stil pisanja? Ne. Samo muškarci "pozvani" da komentiraju njen izgled, bijesni jer je atraktivna žena koja je napisala knjigu, nazivaju je kurvom, pa onda potrošenom, razjebanom i izjebanom, i pitaju se onako bolesno seljački "ko bi to uopće jebo" jer je odjednom i ružna. Dosta šizofrena spika. Al ok, statistički gledano, sigurno postoje žene koje se priključe na post random pisca i pišu mu stvari poput "imaš gadnu facu", "vire ti dlake iz nosa", "ko bi to jebo". Mora ih biti, zar ne? Istini za volju, sve se mi ponekad za frajere pitamo "ko bi to jebo". Ali čudno koliko malo žena misli da su muškarci DUŽNI izgledati kao predmet njihovih mokrih snova, i koliko se malo žena ljuti kad slučajni prolaznici ne zadovoljavaju njihove visoke kriterije. Zapravo, ne znam ni za jednu jedinu ženu koja se ljuti kad pored nje prođe neugledni tip. Ali znam za muškarce kojima je neugledna žena osobna uvreda. 

Počela sam nakon toga namjerno otvarati komentare njihovih live streamova. Daleko sam ja od stručne i relevantne analize, ali baš nikad nisam našla takve isfrustrirane i ničim izazvane komentare ispod videa muškarca koji predstavlja svoju knjigu. Ništa od komentara odjeće, lica, tijela, boje glasa i karaktera. Kao da svi koji gledaju video o knjizi, slušaju što pisac priča i imaju pitanja o toj istoj knjizi. Jesu li muškarci toliko bolji, aktualniji i zanimljiviji pisci od žena? Naravno da nisu. Samo imaju kurac među nogama, a s kurcem dođe instant poštovanje. Žena za poštovanje prvo mora dokazati da njezina pička nije problem. 

I kad konačno, unatoč svom seksizmu, uspije, mora se dalje boriti s gomilom mržnje, zamjeranja, predbacivanja jer je uspjela. Kako se samo usuđuje. Biti bolja od luzera kojem je vrh života popunit listić, popit pivu, i tipkat na fejsu agresivne komentare, ljut jer mu život nije servirao točno ono što kreten misli da zaslužuje. 

Primjedbe

Popularni postovi