Random preporuke i glasna razmišljanja

Nemam neke novogodišnje odluke, nemaju mi prevelikog smisla. Ali s novim bullet journalom stiže i analiza. Što zapravo trebam bilježiti, od kakvih bilješki trebam odustati, što trebam početi pratiti i na koji način. Uz analogni dnevnik, koje su mi digitalne opcije? Kako iskoristiti tehnologiju da radi za mene, još bolje i učinkovitije nego dosad? 
Google Calendar mi, kao što sam već pisala, služi za unošenje ciljeva i organizaciju istih: podsjeća me da svaki dan nađem vremena za čitanje, igranje s ljubimcima, da barem 5 puta tjedno vježbam, da barem tri puta tjedno pišem, da učim strani jezik i sl. Uz to, u njega unosim i sastanke koje ne smijem zaboraviti. Dnevne obveze poput čišćenja, kuhanja i kupovine u potpunosti ostavljam za bullet journal i s guštom ih križam na kraju dana. 

Pa iako dosta dobro pratim vlastitu učinkovitost, ono što mi je itekako nedostajalo je praćenje mene same. Kako se osjećam, što mi govori moje tijelo, koje stvari, događaji i ljudi na mene utječu loše, čisto fizički aspekt cijele priče. Mogu li glavobolju povezati s nečim što sam pojela, ili pak pms-om, itd. 

Već neko vrijeme nisam zadovoljna svojom aplikacijom za praćenje menstruacije. Točna je i jednostavna, radi stvari kojima se meni ne da baviti (broji umjesto mene), ali vizualno čini da mi barem jednom mjesečno prokrvare i oči od korištenja, a neuredan izgled i reklame čine da joj se ne okrećem ako baš ne moram, pa svu silu mogućnosti koje nudi nisam ni koristila, samo da ne bih morala ulaziti u taj estetski horor. I onda naletim na Flo. Za početak, ova je aplikacija toliko lijepa, da mi dođe da svakodnevno unosim bilješke o svim gross i manje gross stvarima koje moje tijelo radi. Sreća najveća kad sam je instalirala. I još veća kad sam shvatila da ima mogućnost povezivanja s Google Fitom ili Fitbitom

Google Fit i ja imamo love-hate relationship. Lažem, naša veza je čista mržnja. Kao Google slut koja koristi sve guglovo, silno sam htjela koristiti i ovo čudo. Ali ne ide, aplikacija jednostavno nije dobra. Naviknuta sam na ručno unošenje tjelovježbe (joga se za razliku od trčanja ili bicikliranja u svaku app mora unositi ručno), ali baš da korake ne zna brojati, to mi je neoprostivo. I nije malo neprecizan. Fit mojih 3 tisuće koraka pretvori u 15 tisuća, pa dobro Google, nisam te instalirala da mi lažeš. I tako Fitbit it is. A Fitbit je divan. Nema traženja po aplikaciji, sve je tu, odmah. Od unosa hrane, vode, tjelovježbe i sna, i onda on sve to šalje mojoj "ženskoj aplikaciji". 

Naravno, ima jedno ali. Ukoliko nemate Fitbit device, ova aplikacije neće brojati vaše korake. 😭
A meni je jako bitno da znam koliko se krećem. Nakon čitanja i čitanja i čitanja, izbor je pao na dva pedometra - Noom Walk i Argus. Noom Walk je majušna aplikacija koja broji vaše korake. Uključite je i zaboravite na nju, ne troši vam bateriju, broji u pozadini i kad dostignete svoj dnevni cilj koraka ili srušite vlastiti rekord, javi vam. Već sam je koristila, mala je, zgodna, does the job. Argus je s druge strane fitness aplikacija, nešto poput Fitbita, ali isključivo za mobitele, ne zahtijeva smart wear, i prati vašu težinu, unos hrane i vode, kretanje, tjelovježbu, kvalitetu sna, čak i otkucaje srca (ovo zadnje nisam još probala, pa uzmite taj komentar sa zadrškom). Ono što me kupilo je da se može syncati s Fitbitom. 😲 I tako Argus prati moje korake, kvalitetu mog sna, i automatski šalje podatke Fitbitu (pa ne moram ručno unositi koliko sam spavala i hodala), koji pak šalje podatke Flo. I ja imam kompletnu sliku toga što sam radila i kako je to utjecalo na mene. 

Možda zvuči komplicirano, ali nije. Jednom kad ih postavita, a za sve tri vam treba ukupno 10 minuta maksimalno, možete slobodno zaboraviti bar dvije od njih. Unos obroka i tjelovježbe ukupno mi dnevno ne oduzme ni dvije minute. Argus ne otvaram, on samo prati kako spavam i koliko hodam. U Fitbit unesem što sam jela, pila i koliko sam vježbala. Flo otvorim kad joj imam nešto za reći, poput imala sam grčeve danas ili posebno sam živčana danas, ili krvarim. Svakako nitko ne kaže da morate koristiti sve tri aplikacije, ali ako tražite dobru fitness aplikaciju, pogledajte Argus ili Fitbit. 
Ako želite neku koja će vam pratiti plodne dane, pogledajte Flo. 

Primjedbe

Popularni postovi