O sebičnim odlukama sebičnih žena

Svaki put kad na kojekakvim portalima objave članak sa ženom kao temom, mazohist u meni spusti se preko članka i reklama do komentara. Ne znam zapravo je li mazohist ili optimist, bit će prije da je optimist, jer se optimistično nadam da ću odjednom shvatiti da živim u finom i naprednom društvu, jednom u kojem se ljudsko biće ne vrednuje prema tome koliko je koristila pičku ili koliko nije maternicu. Ali taj trenutak ne dolazi. 

Svaki se put nadam da će broj onih koji govore "kako da silovana žena bude kriva, šta ti je", biti veći od onih koji kažu "cijela mi je priča sumnjiva, šta je radila tamo, na kurcu tog očito nevinog čovjeka". Svaki se put nadam da će intervju s nekom, bilo kojom ženom, biti popraćen komentiranjem rečenog umjesto naizmjeničnim "kurvertina", "sponzoruša", "drolja", "mrkno bi je", "ko bi to jebo" komentarima. I nikad nije. 
Svaki put kad se govori o ženama koje nemaju djecu, komentari kažu dvije stvari: sebične su, tko će o njima brinuti kad budu stare. Malo se tuku te dvije stvari, ali kad je logika bila potrebna za kenjanje. 

Nitko nema djecu iz nesebičnih razloga. Nitko se ne probudi misleći da mu je životna misija produžiti vrstu na ovom ionako prenapučenom planetu. Nitko ne broji plodne dane, nitko ne trči doma s posla kad je ovulacija, nitko to ne radi iz nesebičnih razloga. Nitko ne razmišlja kako će nesebično podariti život tom imaginarnom budućem stvorenju koje će možda otkriti lijek za rak. Nitko. Razlozi za dijete uvijek su sebični. Djeca se planiraju tako da se zaljubiš i voliš, i želiš da stvorite nešto zajedno, trajni spomenik iz gole ljubavi i gole strasti, vaše mladunče. Ili se planiraju tako da se odljubiš, pa se nadaš da će vas dijete ponovno zaljubiti. 

To ponavljanje kako žena nije normalna žena ako ne želi dijete (što se, čudna li čuda, ne odnosi na muškarce), to naglašavanje da je sebična svaka koja ne želi zaposliti savršeno dobru maternicu, umara pomalo. Kao vrištanje na svakog vozača koji sebično, iz skroz glupih razloga, ne želi stati autostoperima, a ima savršeno dovoljno mjesta i skroz funkcionalna sjedala. Opasno je uzimati strance u auto? Opasna je i trudnoća. 

Kad žene nemaju djecu to najčešće nije iz sebičnih razloga, stvarno. To nije radi linije, to nije radi karijere, to nije radi sveopće želje za kurvanjem. To je zato što postoje jako dobre šanse da na svijet donesu jednu divnu, mekanu, malu i mirisnu drečavicu, kojoj će od trenutka kad progovori pokušati oduzeti glas, koju će nazivati kurvom, droljom i sponzorušom, koju će omalovažavati i kad radi i kad je bez posla, i kad rodi ili ako, sačuvajbože, odluči da neće. 

Primjedbe

Popularni postovi