Dobre navike = lakši život

Znam da sam svojevrsni control freak. Kažem svojevrsni, jer sam za neke stvari postigla zapanjujući nivo bolikurčine, ali kad mi je nešto bitno, onda mi je bitno preko svake mjere. A moje vrijeme mi je jako bitno. Ako ga ne iskoristim dobro imam stravičnu, paralizirajuću grižnju savjesti (znam da to nije dobro) i vječno sam u potrazi za alatima koji mi smanjuju stres i olakšavaju život. 
Ako nemam nekakav raspored, izgubljena sam i u stanju sam ne micati se satima u nekom lijenom samosažaljevanju i nedamise stanju. Ako ne znam u kojem smjeru idem, jako mi se teško pokrenuti. 

Što je za mene dobro iskorišteno vrijeme? Joga barem pet puta tjedno, čitanje svaki dan, pisanje svaki dan bar sat vremena, vrijeme za sebe: to može biti kupka ili gledanje nekog filma. Online tečaj ili učenje španjolskog. I da uz sve to ne zanemarujem poslovne obveze i kućanske poslove. Tek kad sve to stignem osjećam se ispunjeno i zadovoljno. 
Često ponavljam koliko trebamo biti sretni što živimo u vremenu u kojem živimo. I ne mogu dovoljno naglasiti koliko ljudi ne znaju iskoristiti sve što im pruža ovaj trenutak, ova tehnologija, onaj kompjuter koji svi danas nose u džepu. 

Što mi smanjuje stres oko organizacije? Prvo, kalendar. U kojem se nađe sve od dogovorene kave do dnevnog rasporeda na poslu. Sjednice, rođendani, zubari i doktori... Drugo, svakodnevni popisi. Postoji čitav niz zgodnih aplikacija s mogućnostima poput one da vas podsjete da kupite kruh upravo u trenutku kad prolazite pored dućana. Možete imati vlastitog asistenta koji vam odmah ujutro servira vaše obveze za taj dan, pokaže prognozu i stanju prometu, izračuna koliko vam vremena treba do posla i predloži članke temljene na vašim interesima. 

Nakon što mi je odapeo laptop prošle godine u najnezgodnijem mogućem trenutku, više ne držim dokumente u kompu. Uostalom, zašto i bih? Zašto se jebavati usb stickovima, prebacivanjem i nošenjem, ako postoje druge mogućnosti? Mnogo drugih mogućnosti, samo trebate naći koja vam najviše odgovara. Odjednom je sve urednije, posloženije i pod mojom kontrolom. Me is happy. 
Da ne zastranim koristim i neki habit tracker, kako bih stvaranje dobre navike poput tjelovježbe mogla dnevno pratiti. Da ne izgubim kontakt s vanjskim svijetom, uz jutarnju kavu čitam novine organizirane prema mojim interesima. Ovdje vam preporučujem čak dvije aplikacije: prva i druga. Ne znam za vas, ali meni je važno da budem u toku, ali ne u šund toku, bačena među dezinformacije kao janje među lavove, da mi grozne tiskovine žderu živce pa da postanem suicidalna već nakon doručka. 
Jednom kad stvari posložite kako vam odgovara, vaši mobiteli, laptopi, tableti, pa čak i tv počinju raditi za vas. Beskrajno me nervira pomodni hejt prema tehnologiji kao da su smartphoni krivi za otuđenost (nisu), kao da ne možeš uživati u prirodi i istovremeno biti informatički pismen. 
actually... postoji app za gotovo sve, od brojanja koraka do planiranja financija.
i one nisu ciljevi, oni su alati. gps je koristan ako se izgubiš u šumi...
Nemojte biti ona vrsta informatički nepismenog šupka koji vlastitu aljkavost prikriva snobizmom. Ako za kopanje koristite lopatu, što je loše u ovakvim alatima?

Primjedbe

  1. napredak je divna stvar, nove tehnologije su prednost samo takva. živimo u najboljem vremenu dosad, slažem se s tobom.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi