Prvašići

Ne znam što čini jednu generaciju djece toliko boljom od druge, ali ove smo godine imali sreće i dobili neku stvarno dobru djecu. Predlaže mi čovjek da provjerim što je obilježilo godinu kad su začeta, možda ima neki utjecaj. Možda.
 
I divni su. Divni su u tome koliko su različiti. Različiti kako to samo srednjoškolski prvašići mogu biti. Neke je pubertet uhvatio nespremne, pa se grbe u zadnjim klupama i nisu sigurni što da čine s dlakama iznad usana. Drugi su pak visoki metar i nešto sitno, i osjećam se među njima kao Snjeguljica među patuljcima.

Svima im je zajedničko da su preko noći postali srednjoškolci, veliki, odrasli i face, pa brižno grade imidž frajera i slažu frizure tolikom količinom gela da će njihovi roditelji vjerojatno bankrotirati. Neki su izgubljeni u prevelikim trenirkama, drugi se kotrljaju razredom kao male loptice i sramežljivo gledaju što i koliko mogu, prije nego reagiram. Priznajem, kad sam radila u osnovnoj školi nisam imala te trenutke razdraganosti. Vjerujem, slatke su bebe, i vrtićka djeca, i osnovnoškolci. Ali ovi poluodrasli izgubljeni dječaci nađu put do srca na najčudnije načine. Zavolimo ih jer su mudrijaši. Jer su izazov. Jer cijene pažnju barem onoliko koliko ne vole da im išta kažete ili ih pitate.

Na sve imaju odgovor. Osim na pitanju u testu. Ili da vam objasne zašto ih nije bilo na nastavi. Sve drugo, samo pitajte. Smisao života i što je ljubav, zašto je država u ovakvom stanju i što treba učiniti da se popravi. Ne znaju pokazati Bliski istok na karti, ali znaju kako srediti sukobe u Siriji. Ne ide im matematika, ali imaju sistem u kladionici. Odrasli su i važni, i nitko im nije gazda, a opet se nekako neobično poprave prije roditeljskog. Znaju više yo mama fora nego vi poznajete žena, a češće im se piški nego prosječnoj trudnici (i Ne, profesorice. Nema to veze s cigaretom koja mi viri iz džepa).

Činilo mi se već da sam se potrošila. Da su moji dani rada u nastavi gotovi. Da su mi svi živci požderani. A onda mi se desi nova generacija, pa sve nešto mislim, možda uspijem odraditi još koju godinu.
faith-in-humanity-restored-meme-success-kid
Možda.

Primjedbe

Popularni postovi