O (anti)junacima

Ne volim kad u kriminalističke serije ubace privatan život likova. Nebitni su. Da mi se gledaju nečiji ljubavni problemi, gledala bih sapunice. Svijetu fali više junaka. Sve je otišlo u kurac kad smo ih prestali idealizirati. Nema više poštenih uzora.
Nema više pametnih detektiva čiji je najveći porok cigara, danas čitamo o onima koji zaspe pijani i zapišani, i gledamo one koji se bude mamurni u krevetu kurve/dilera. Nazovite me konzervativnom puritankom koja živi u prošlim vremenima, ali koliko god da volim Harry Boscha, uvijek bih ga mijenjala za jednog Poirota. Ili Columba, ionako mi je baloner vječito zgužvan kao i njemu.

Slušam danas neku ženu u tramvaju, mahom zato što je toliko glasna da je se ne može ne slušati. Nije rekla ništa posebno pogrešno, čula sam i daleko veće gluposti. Ali je govorila tako samodopadno, s toliko pogrešne, buntovničke bahatosti, da sam uvjerena da većini ljudi ide na nerve čim zine. Ona sve zna, ona je najpametnija, ona sve jebe u zdrav mozak, ona kuži spiku, ona zna kako zajebati sistem, ona zna za otvorene stolove, ona prevesla žensku na burzi... Nisam čula toliko kurčenja otkad nam je kolega na poslu objašnjavao kako je bio u kasinu za vrijeme pljačke i mirno ispijao pivo dok su svi ostali popadali po podu čim je upala ekipa naoružana kalašnjikovima. Ispričao nam je to između priče o pokušaju pljačke na bankomatu ("prislonio mi je pištolj na sljepoočnicu, a ja se samo okrenem i nokautiram ga") i neke o tome kako za svaku plaću kupuje australske dolare jer će skočiti kad se vrate ovi iz dijaspore. Ne mogu se oteti dojmu da oni nisu odrasli na pričama na kojima sam odrasla ja, ni čitali knjige koje sam ja čitala. Ili knjige općenito.

Da jesu, znali bi bolje srati. Kao što rekoh, nešto smo kratki s junacima u zadnje vrijeme.

Primjedbe

  1. gledaj True Detective seriju :)
    a daj nam facebook tog kolege da se smijemo :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Poirot i Miss Marple, neprevaziđeni. :)
    Inače volim te hvalisavce, uvek me lepo nasmeju. Kao ovaj momenat sa pištoljem na slepoočnici i nokautom koji sledi. Priceless. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi