Mora da je teško

Imao je neki dan onaj pjevač čije ime ne volim spominjati jer je agresivno kao i njegova muzika, koncert u Zagrebu. Ležim ja tako u mraku, hladno je i depresivno. A vani prolaze horde nabrijane balavurdije i pjevaju ustaške pjesme.
Slušam ih kako idu, puni života i puni mržnje prema tamo nekom nevidljivom neprijatelju koji ih ugrožava. Hihoću se djevojčice, vrište, pjevaju koljačke pjesme. Znam da ne bih trebala raditi neku razliku, strašno je samo po sebi, ali iz nekog je razloga još strašnije kad čuješ ženske glasove koji to rade. Dječaci, oni su odrasli igrajući se rata, oni možda prerastu ovu primitivnu fazu. Možda. Za djevojčice nisam sigurna. Te buduće majke kao da su zauvijek osakaćene činjenicom da su danas sudjelovale u ovako nečem. Tko zna kojim će pjesmama jednog dana uspavljivati svoju djecu. Bojim se pomisliti hoće li te uspavanke spominjati neke junake koji to nisu bili, krv, rijeku i leševe.
Izašla sam malo kasnije, i povezala glasove s licima onih što žure prema dvorani. Od prijatelja kojima su lica zgrčena od konstantne paranoje, predbacivanja i nagađam, nejebice; do ušminkanih parova u seljačkim sjajnim odijelima, uglancanim četvrtastim i šiljastim cipelama, i haljinama kao da idu na svadbu- nabadaju po vlažnom pločniku i tresu se od zime, jer tko je mogao pretpostaviti da neće svoju makinu moći parkirati pred binu. Jebopasmaterkomunistimaudbizagrebparkingu.
Mora da je teško živjeti tako. U uvjerenju da su svi protiv tebe i da te nitko ne voli (ovo drugo mi je čak i jasno, jer stvarno ne znam tko bi te i takve mogao voljeti, ja sigurno ne). Mora da je teško biti progonjen od strane vlastitih suludih mentalnih konstrukcija, i mora da je još teže moći se poistovjetiti samo s nekom agresivnom bezzubom bagrom koja u crnim jaknama i mržnjom u očima ide na koncert. Ili skuplja potpise. Za bilo šta.

Primjedbe

  1. znaš da je Dubioza bez problema rasprodala Dom sportova, a on nije?
    iz nekog razloga, ta vijest me razveselila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. sjajan tekst...i tako poznata situacija. Doduše ja kod nas to prepoznajem na utakmicama, koncerte takve ne viđam i trudim se da ni ne čujem za njih! Talog je talog i postojaće i kada ratova ne bude, i kada razloga ne bude i kada sveta ne bude :/

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi