Besplatno

Jeste li primijetili kako ljudi vole besplatne stvari? Sasvim je nebitno što se dijeli, i je li ti potrebno, sve dok je besplatno. U stanju su potući se za besplatne stvari. Ozbiljno, vidjela sam jednom 2 penzionera koja se grabe oko besplatnih novina, iako ih ima tona. Čekaju dostavu na punktovima, počnu se okupljati pola sata prije nego dođu besplatne novine... Komentiraju kako eto, danas kasne i već su trebale stići. Rađaju se nova prijateljstva I onda PUF! stignu novine i počinje grabanje, tko će prije, jer sačuvajbože da ne uzmeš novine prvi. 


To "prvi" jako je bitno ljudima starije životne dobi. Prvi moraju biti kod liječnika, pa makar to značilo da trebaju doći 2 sata prije vremena, dočekuju trgovce pred dućanima i žale se kako je već 7:02, a dućan ne radi ili im kucaju na vrata i pokazuju na sat dok im usta oblikuju "Već ste trebali otvoriti." Ali ni prvi- manija ne može pobijediti besplatno- maniju. Tako su jednom prilikom formirali red i strpljivo čekali na besplatne kondome, ne znajući što se dijeli (ali dijeli se, pa jebiga, neka su i kondomi, poslužit će).

Da se razumijemo, nisu samo penzioneri takvi. Imam osjećaj da smo svi takvi. Jednostavno smo postali društvo u kojem svi čekaju da im netko nešto da. Zaraditi? Zaslužiti? Zaboravi! Samo mi daj! Kladionice pune, igra se i loto, stružu se strugalice... Sve samo da nešto dobiješ. U vremenima kad se jedni mole za posao, drugi mole da ga ne nađu, treći nisu svjesni koliko bi trebali biti sretni da ga imaju, a svi zajedno čekaju da im netko nešto da. I silno su ogorčeni jer ne dobivaju ništa. Sjetim se Balaševićevog Namćora i stihova:
Ne volem
Što odasvud samo čujes, daj mi
il' se prosi, il' se zajmi
jebo te, ja nikad nisam isk'o 
 
Je li svijet poludio? Ma nije. Uvijek je bio lud.


Primjedbe

Popularni postovi